6 mód, hogy véget vessünk együtt az egészségtelen és rendszertelen életmódnak!

Az orvoslás “új irányaként” emlegetik azt a szemléletet, amivel az életmódunkból fakadó betegségek visszaszorítását célozzák meg. Az életmód orvoslás a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, és ha a probléma már kialakult, komplexen szemlélve próbálja meg visszaállítani az egészséges állapotot.

Az életmódorvoslás hiába tűnik újnak, Hippokratész már jó pár ezer éve a táplálkozás és a mozgás egyensúlyát emelte ki az egészség zálogaként. Azonban a 20. és 21. század az egyensúly megbillenéséről szól, hiszen a felgyorsult világban nemcsak ezek, hanem a stresszszint is megváltozott. Jobban kell teljesítenünk, hatékonyabbaknak és gyorsabbaknak kell lennünk, ami másokra is hatással van, belekerülve egy ördögi körbe. A stressz, a kutyafuttában bedobott, zsíros, ultrafeldolgozott ebéd és nasik, valamint a mozgás elhanyagolása miatt elterjedtek az életmódunkból fakadó betegségek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, és a rák. Az ember pedig ritkán döbben rá azonnal, mit jelez a test… Az életmódorvoslás a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, és emiatt különös figyelmet szentel a táplálkozásnak, a mozgásnak, a stresszkezelésnek, az alvásnak, a szociális kapcsolatoknak és függőségkezelésnek – látható, hogy a fizikai mellett a lelki egyensúly megtartására is törekszik.

Szűrjük ki, ha baj van!

De mit lehet tenni, ha kiestünk az egyensúlyból? Először is meg kell figyelni a tüneteket, amikkel felkereshetjük az orvosunkat. Nálunk, a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban lehetőség van konkrét szakrendelésre bejelentkezni, vagy eligazítást kérni a tünetek leírásával. Szakértő kollégáink csapatban konzultálnak a komplex esetekről, majd a páciensnek a megfelelő orvos kerül kijelölésre, aki elrendeli a szükséges, személyre szabott szűréseket. A (nemcsak menedzsereknek szóló) szűréseinkről itt tájékozódhat!

A szűrés tartalmazhat laborvizsgálatot, UH-ot, tüdőszűrést, mellkasröntgent – bármit, ami a páciens állapotát megmutatja. A szűrések utolsó része egy belgyógyászati vizsgálat, mely után belgyógyász orvoskollégánk kiértékeli az eredményeket, és igény szerint javaslatot tesz, elkezdi a kezelést, vagy kontrollt kér egy idő múlva. A pácienstől függően ezután sor kerülhet több kezelésre, például gyógytornára, melyet Rehabilitációs Központunkban is lehetőség van végezni.

Elérhetőségeink

Közösségi média