Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központ
Infúziós Terápia,
      Intézményünkben lehetőség van különböző infúziós terápiák igénybevételére újonnan kialakított, korszerű rendelőnkben, szakorvosi felügyelet mellett. Az infúziós kúrák alkalmával agyi keringésjavító hatású-, fájdalomcsillapító- gyulladáscsökkentő- cukorbetegség okozta idegkárosodás tüneteire ható intravénás gyógyszeres kezelés történik, valamint vitamin infúzió kezelésekre is lehetőség van.
      Az értágító és keringéstámogató infúziós kúra javítja az agyszövet vérellátását, növeli az agyi vérátáramlást. Kedvező hatást gyakorol az agyi anyagcserére, növeli az agyszövet vércukor- és oxigén felvételét. Az infúziós kezelés fontosságát és szükségességét alátámasztja az a tény is, hogy a hosszú ideje fennálló kedvezőtlen agyi keringési viszonyok bizonyítottan újabb szív- és agyi eredetű keringészavarok fellépésére hajlamosítanak. Az infúziós kúrát agyi keringészavar különböző formáiban alkalmazzuk és javasoljuk- elsősorban agyi érelzáródás okozta stroke tünetek, átmeneti agyi keringészavar, stroke utáni állapotok, agyi érelmeszesedés, demencia, fokozott feledékenység, agyi traumát követő állapotok, magas vérnyomás következtében kialakult agyi vérellátási zavar esetén. Az alkalmazás körébe tartoznak a halláscsökenéssel- fülzúgással járó kórképek, a visszatérő szédüléses panaszok, egyensúly bizonytalanság- érzés valamint a járásbizonytalanság is.
     Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő infúziós kúra célja mozgásszervi- és reumatológiai panaszok, nyaki gerinc- derékfájdalom, ízületi kopásból eredő fájdalmak, túlerőltetés-, fájdalmas izomfeszülés okozta fájdalmak, műtétek- traumás sérülések után fellépő fájdalom, gyulladás és duzzanat csökkentése.
     A cukorbetegség okozta idegkárosodás tüneteire ható infúziós kezelés a végtagokban fellépő fájdalom, fonákérzés: bizsergés, szúró- égő érzés, viszketés mérséklése valamint a szabad gyökök káros hatásának semlegesítése révén hat. Az idegkárosodás kiemelt veszélyességét az adja, hogy a cukorbetegek 60-70%-ánál is felléphet jelentősen rontva a betegek életminőségét, 50-70%-ban társul alvászavarral, 20%-ban depresszióval. Az oki terápiaként alkalmazott infúziós kezeléssel az idegkárosodás okozta panaszok és idegrendszeri tünetek bizonyítottan csökkenthetők.
     A vitamin infúzió kezelések során a különböző tápanyagok és ásványi anyagok közvetlenül a véráramba kerülnek, a vér pedig a sejtekbe szállítja, ahol azonnal hasznosulnak is. A vitaminok növelik a szervezet oxigén- és energia szintjét, növelik a fizikai és szellemi állóképességet, serkentik az immunrendszert, ellenállóbbá teszik a szervezetet a fertőzések ellen. Bizonyos vitaminok nélkülözhetetlenek különböző enzimek, egyéb vitaminok és tápanyagok hasznosításához. Mivel igen sokféle funkciót töltenek be, a hiányuk is sokféle tünet képében jelentkezhet.
    A vitamin infúzió kezelések alkalmával izotóniás - a szervezet sejten kívüli folyadékteréhez hasonló ionösszetételű - oldatban vízben oldódó vitaminok napi szükségletét kielégítő vitamin- koncentrátum beadása történik, mely B1-, B5-, B6-, B7-, B12- valamint C-vitamint, folsavat, a glicin nevű aminosavat illetve nikotinamidot tartalmaz, megerősítve extra B1-, B6-, és C- vitaminnal.
    Ezen kezelések elsősorban folyadéktereink feltöltésére, a szövetek hidratáltságának növelésére, a vízháztartás- elektrolit egyensúly helyreállítására, vitamin- és ásványi anyag pótlásra, a szervezet sav- bázis egyensúlyának javítására, a fizikális és mentális teljesítőképesség fokozására, antioxidáns terápiaként az oxidatív stressz kezelésére, a regeneráció támogatására szolgálnak.
     A vitamin- koncentrátum nikotinamid tartalma az immunsejtekre hatva erősíti a szervezet UV-sugárzás elleni védelmét, a folsavnak fontos szerepe van a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincének lezárásában, a vérsejtek képzésében, de hozzájárul a gyomor- bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez is.  A glicin egy öregedésgátló és relaxáló aminosav, segíti a pihentető alvást, javítja az inzulinérzékenységet és az anyagcserét. A B5- vitamin (pantoténsav) véd a kimerültség és a stressz ellen, elősegíti a sebgyógyulást, segít leküzdeni a fertőzéseket. A B7- vitamin (biotin) a bőr, a haj és a köröm egészségének fontos vitaminja, támogatja a szöveti regenerálódást. Az emelt dózisú B1- vitamin idegbántalmak esetén csökkenti a fájdalmat és az érzészavart, a B6- vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer zavartalan működéséhez. A B- vitaminok alkalmazási területe még a fájdalmas izomfeszülések, gerinc fájdalmak, arcidegbénulás, övsömör, betegség után elhúzódó felépülés elősegítése. A C- vitamin antioxidáns szerepet lát el, elengedhetetlen a gyomorban a vas felszívódásához valamint a kollagén termeléséhez, a sebgyógyuláshoz, a kapillárisok épségéhez. Nagy dózisban csökkentheti a Poszt COVID tünetként fellépő fáradékonyságot, valamint az ezzel együtt járó alvászavart, depressziót, fájdalmat.

    Az infúziós kezelések időtartama 5 nap, infúziós oldatban, meghatározott sebességű cseppinfúzióban történik a hatóanyag/hatóanyagok/vitaminok beadása a gyógyszeralkalmazási előiratokban foglaltak maximális betartásával. Az infúziós terápiát Dr. Szaniszló István neurológus Főorvos által végzett neurológus szakorvosi vizsgálat előzi meg, ekkor történik az infúziós kezelés megtervezése és beteggel történő megbeszélése is. Az egyes infúziók alkalmazása előtt általános paraméter- meghatározás, pulzus- és vérnyomásmérés történik. A kúra ideje alatt szoros betegmonitorozás zajlik, valamint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe betegrögzítés történik.
   Biztosan vagyunk abban, hogy Központunk a megelőzés- diagnosztizálás- rehabilitáció körén túl az infúziós terápiák széles palettája révén tovább javítja betegeink általános állapotát és életminőségét.