Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központ

Amit az MR vizsgálatról tudni érdemes

Mi az MRI?

Az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) egy olyan orvosi képalkotó eljárás, ami egy rendkívül hasznos, fájdalommentes, non-invazív vizsgálat. Az MRI egy mágneses teret használ a test szerveinek és szerkezeteinek nagy pontosságú megjelenítéséhez. Mivel ez a vizsgálat nem-ionizáló, azaz nem jár káros sugárterheléssel, így nem jelent veszélyt Önre.

Hogyan készüljek fel az MRI vizsgálatra?

Először egy kérdőívet kell kitöltenie, ami a radiológrá-fusnak segít felmérni az Ön egészségügyi állapotát, illetve az esetleges kontraindikációkat. Az egészségügyi személyzet (radiográfus) megkérheti arra, hogy ruháit levegye, ékszereit, egyéb fémes tár-gyait eltávolítsa és egy köpenyt viseljen a vizsgálat során. Megkérdezhetik Öntől, hogy van-e valamilyen fém beépítve a szervezetébe (pl. pacemaker- szívrit-mus-szabályozó), ez azért fontos, mert a fém akár reakcióba léphet a mágneses tér hatására. Amennyiben a vizsgálat szempontjából szükségét látják, előkészíthetik a vénáját kontrasztanyag beadásához, intravénás injekció formájában, ezzel elősegítve a pontosabb szöveti, szerkezeti meghatározást. A jó minőségű klinikai felvételek érdekében rend-kívül fontos, hogy a vizsgálat ideje alatt nyugodtan feküdjön az MRI berendezésben.

Előfordulhat bármilyen kellemetlenség az MRI vizsgálat során?

Ez a vizsgálat egy non-invazív eljárás, teljesen fájdalommentes, viszont nagyon zajos, ezért az Ön kényelme érdekében hallásvédő eszközöket biztosítanak.

Mennyi ideig tart az MR vizsgálat?

Általában egy vizsgálat 15-30 percig tart- azonban ez a vizsgált testrész(ek)től függően változhat, így továbbra is fontos az együttműködése.

MR diagnosztika árlista

Dr. Mellár Erzsébet, Dr. Szabó Ákos, MR vizsgálat
24 órás leletezés
5.000 HUF
Kontrasztanyagos MR vizsgálat régiónként
82.000 HUF
MR natív régiónként
45.000 HUF
MR teljes gerinc natív
105.000 HUF

MR vizsgálat
Képalkotó diagnosztika