Terheléses EKG

Fáj vagy szorít a mellkasa? Hirtelen fáradékonnyá válik? Úgy érzi, a szíve néha összevissza kalimpál?

A terheléses EKG vizsgálat célja meghatározni a mellkasi fájdalom okát, a szív terhelhetőségét, koszorúerek állapotát, szív vérellátását, ritmuszavarok hátterét.

A terheléses EKG a szív vérellátását ellenőrzi, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigén igény mellett is megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigén hiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál – fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar.

A terheléses EKG vizsgálat eredménye segít a megfelelő kezelés megválasztásában.

terh2_ekg

Fontos információk a vizsgálathoz

terh3_ekg

Hogyan zajlik egy terheléses EKG vizsgálat?

Egy futószalagon vagy szobakerékpáron kényelmes tempóban indul a vizsgálat. Majd 3 percenként kissé emelkedni fog az intenzitás. Nem kell aggódnia, ez nem egy erőnléti edzés.
A pulzusszáma, vérnyomása, és az EKG képe alapján pontosan látni fogja kardiológusa, hogy meddig szabad Önt terhelnie, és nem fogja a szükségesnél tovább emelni a tempót.

A cél nem az, hogy kifárasszuk, hanem az, hogy szíve és koszorúerei megmutassák, miként szolgálják Önt a változó körülmények közt.

Egyes szív- vagy keringési rendellenességek rejtve maradhatnak normál EKG vizsgálat alatt. A terheléses EKG gyanú vagy szükség esetén felderíti ezeket is.

Milyen hosszan tart ez?

A vizsgálat terheléses szakasza várhatóan 9-12 perc.

Milyen előnnyel járhat a terheléses EKG?

A vizsgálattal meghatározható a mellkasi fájdalom oka, a szív terhelhetősége, az, hogy milyen ritmuszavarok lépnek fel terhelés hatására.
Az is kiderülhet, hogy az adott egészségi állapotban milyen fizikai terheléssel lehet megkezdeni a műtét utáni vagy betegség utáni rehabilitációt.

Hogyan kell felkészülnie egy terheléses EKG vizsgálatra?

  • Vegyen (vagy hozzon magával) sportos ruházatot, ami a mozgásban biztosan nem gátolja.
  • A vizsgálat előtt ne fogyasszon nehéz ételeket, ne terhelje meg gyomrát!

Más felkészülésre nincsen szüksége.

Terheléses EKG vizsgálatot kardiológia szakrendelésen készítünk. Jelentkezzen a SANITAS kardiológiai szakrendelésére, készítse elő TAJ számát és vegye fel velünk a kapcsolatot.

Hívja a +36 (30) 421 98 01 -es telefonszámot!

Kollegáink minden tudnivalóról tájékoztatni fogják, és minden kérdését megválaszolják.