Utazás a múltba: a röntgen vizsgálat története

Rengeteg tudós kísérletezett vele, tekintsen velünk egy kicsit vissza!

1895. novembere volt. Wolfgang Conrad Roentgen (akinek a nevét az egyszerűség kedvéért írjuk Röntgennek), éppen a laboratóriumában dolgozott. Meglepve vette észre, hogy egy fotólemezen, ami be volt csomagolva, ráadásul az asztal egyik alsó fiókjában volt, egy kulcs képe rajzolódik ki. A kulcs, amit meglátott, egy kertkapué volt, mely ugyanannak az asztalnak a felső fiókjában hevert már egy jó ideje. Vajon mi lehet a rejtély mögött?

Nem belebonyolódva tudományos felfedezésekbe, egy újfajta sugárzásra derült akkor, azon a késő őszi napon fény. A tudós tovább kísérletezett, majd pár hét múlva a jelenséget elnevezte X sugárnak. Egy olyan módszer születésénél bábáskodott ő, mely lerakta egy újfajta diagnosztika alapjait. Egy sugárral a középpontban, amely képes áthatolni a fán, a papíron, a ruhán, az emberi testen, anélkül, hogy látszólag roncsolná azt – és képet ad az ember csontjairól.

Az első publikált kép a felesége kezéről készült – aki egyébként rettentően félt a röntgensugártól. Egy új korszak született, Röntgen pedig 1901-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat.

A huszadik században évtizedekig használták a röntgent, mint elsődleges diagnosztikai módszert. Természetesen rengeteget fejlődött, és más, képalkotó diagnosztikai eljárások is születtek. De ez a módszer a mai napig az egyik alapját képezi az orvosi diagnosztikának. A röntgen vizsgálat ugyanis kiválóan alkalmas vizsgálati módszer végtagi-, nagyízületi-, gerincbetegségek, poszttraumás és degeneratív mozgásszervi betegségek elsődleges vizsgálatára.

Nálunk az alábbi gombon keresztül jelentkezhet be.

Elérhetőségeink

Közösségi média