Ülőmunka egészségesen? – Az ülőlabda használata

Nem lehet elégszer arról írni, hogy az ülőmunkának milyen rossz hatása van az egészségünkre.

Ha egész nap a számítógép előtt ülünk, esetleg egy laptop fölé görnyedünk, bizony sokféle, meglehetősen negatív hatás éri az egész szervezetünket. A vázizmainkat, a derekunkat, a belső szerveinket egyaránt – és sajnos az is előfordul, hogy nincs arra se időnk, se figyelmünk, hogy meghatározott időnként felálljunk, járjunk egyet, vagy esetleg komolyabb pihenőt tartsunk.

Ebben az esetben jobb, ha a gyökerénél próbálunk segíteni a helyzeten: ebben lehet igazán hasznos eszköz nekünk egy ülőlabda – vagy másik nevén fit-ball. Ez az eredetileg rehabilitációhoz vagy gyógytornához használatos eszköz bevonult az irodákba, egyre több helyen találkozunk vele. De mi az, amiben segíteni tud nekünk ez az egyszerű, meglehetősen nagyméretű labda?

  1. Először is, ha ilyen eszközön ülünk, akkor is figyelnünk kell arra, hogy a kilencven fokos szabálynak megfelelően üljünk, tehát az alsó és felső lábszárnak ugyanúgy ezt a szöget kell bezárni, mint a felső lábszárnak és a törzsnek. A törzsizomzat ezen a labdán folyamatosan munkára van ítélve, tehát nem mereven ülünk rajta.
  2. Végezhetünk rajta nyújtásokat, kisebb gyakorlatokat – feltéve, ha ezzel nem okozunk zavart a cég működésében, de home office-ban kiváló.

Ne felejtsük el azonban, hogy nem valószínű, hogy egyből 8-10 órát fogunk tudni ülni a labdán. Először kisebb időintervallumokban gondolkodjunk! Az is fontos, hogy balesetveszélyes eszközről beszélünk, tehát óvatosan a kezdeti időszakban. Ha pedig még sosem használtuk ezt az eszközt, akkor látogassunk el egy gyógytornászhoz, és ismerkedjünk meg vele!

Ajánljuk szakembereinket, akikhez bármilyen kérdéssel bizalommal fordulhat!

Elérhetőségeink

Közösségi média