Mindennapi nyújtás – miért jó nekünk?

Miért jönnek létre feszes izmok, és mit tehetünk, hogy elkerüljük a feszes állapotot?

Napjaink rohanásában nincs időnk, energiánk a legtöbbször arra, hogy tudatosan figyeljünk testtartásunkra – nem olyan bonyolult azonban jobban figyelni az egészségünkre. Most elárulunk egy apró, és gyakorlatilag is megvalósítható praktikát: nyújtsunk minden nap!

Hogy miért?

Sajnos a napi stressz hatása miatt, a rohanó életmód, a helytelen testtartás következményeképpen összegyűlik a sok feszültség az izmainkban, melyekből fájdalmas izomgörcsök alakulnak ki. Így aztán az eltelt hetek és hónapok alatt izommerevség, fájdalom alakulhat ki.

Nyújtani tehát kell. Mégpedig azért is, mert maga a nyújtás korántsem csak arra jó, hogy az izmainkat aktívan vagy passzívan megnyújtsuk, de segít az ízületek mozgékonyságának javításában és a feszes izmok oldásában.

Nagyon sok, pozitív élettani hatása van tehát: oldja a stresszt, csökkenti a sérülések kockázatát, javítja a koordinációt és a légzéstechnikát, segít abban, hogy kialakuljon a helyes testtartás, hogy fennmaradjon az izmok és az inak rugalmassága, serkenti a vérkeringést az izmokban és az agyban is.

Nem kell tehát az egészségügyi ellátásokat igénybe vennünk – ha csak egy kicsit is jobban figyelünk saját magunkra. Fontos azonban, hogy szakemberek segítségével tanuljunk meg nyújtani, akik megmutatják nekünk a mozdulatot, és begyakorolhatjuk azt is, hogy hogyan figyeljünk a légzésünkre, hogy mi a helyes testtartás nyújtás közben, milyen tempóban végezzük a gyakorlatokat.

Például nálunk, a Sanitasnál, kiváló szakemberek várják Önt is!

Elérhetőségeink

Közösségi média