Menedzserként aggódik az egészségéért? 3+1 példa, ami kikerülhető lenne egy kis változtatással

Egy munkavállalói székében ülni sem kis feladat, ám vezetői vagy középvezetői szinten a saját területtel kapcsolatos döntések mellett másokért is felelősséget kell vállalni – és a kettő egyszerre igen sok tud lenni. És ekkor még csak a munkáról beszéltünk.

A magánélet és munka egyensúlya a mindennapok során megbomlik, hiszen valljuk be, nem egyszer fordul elő a héten, hogy egy-két dolog megmarad, amivel a munkaidő hivatalos lejárta után is foglalkozunk. A sok kis “egy-két apróság” összeadódik és máris elkésünk magánéleti programokról, nem fér bele az edzés, és hamarosan úgy érezhetjük, hogy lekésünk a saját életünkről…

Milyen területekre figyeljünk?

A mai felgyorsult világban mindegy, hogy vezetőről vagy munkavállalóról van szó, az alábbi területek komoly fenyegetést jelentenek az egészségünkre.

  1. Minél magasabb beosztásban van, annál nagyobb a stressz… Régen inkább a “jó fajta” stressz volt jelen, amikor is az izgalom hatására az izmok megfeszültek és az agy az “üss és fuss” logikáját követve vészhelyzetbe kapcsolta a testet, és a stressz a mozgással nagyrészt meg is szűnt. Ma elég furcsán venné ki magát, ha stresszes helyzetben ugyanezt a technikát alkalmaznánk – így azonban a felgyülemlett energia és izgalom nem tud levezetődni, és a test magába fojtja ezeket. Emiatt feszültek, idegesek leszünk, hosszútávon pedig a folytonos készenlét fizikai betegségeket is kiválthat, mint például az inzulinrezisztencia. Ezen sokat segíthet a mindennapi sport: az Egészségügyi Világszervezet például korosztályokra bontva ajánl 18 és 64 év között legalább 150 percnyi közepes intenzitású aerob testmozgást, vagy legalább 75 perces erőteljes intenzitású aerob fizikai tevékenységet heti szinten.
  2. A reggeli rituálé részeként trendi lett kávéval és energiaitallal indítani napot, azonban ez szintén káros a testünkre. Sokkolja a szervezetünket és a hormonháztartásunkat, ha reggel fél 9-9 óra előtt iszunk koffeint. Ha mindenképpen szeretnénk, ajánljuk a zöld teát, ami antioxidáns tartalma miatt egészséges opció lehet.
  3. A könnyen elérhető nasik és fehérlisztes pékárúk, az ultrafeldolgozott élelmiszerek nemcsak elhízáshoz vezetnek a sok hozzáadott zsír és olaj miatt, hanem megbontják testünk anyagcseréjét és olyan betegségekhez okozhatnak, mint a 2-es típusú cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri problémák. A legjobb, ha mindent természetes formájában fogyasztunk el, tehát minél feldolgozatlanabb, annál jobb, például a hántolatlan barnarizs a jázmin rizs alternatívája lehet, vagy a vaj helyett ehetünk olajmentes zakuszkát, avokádókrémet.

Forrás: https://www.who.int/publications/i/item/9789241599979

+1. Rendszeresen és minimum félévente járjunk egészségügyi szűrésekre! Ezzel képbe kerülünk a jelenlegi egészségügyi állapotunkkal kapcsolatban és megkapjuk azokat a személyre szabott javaslatokat, amik segítenek a szervezetünk helyreállításában. A Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban többféle szűrési lehetőség kínálkozik pácienseink számára, amit szakorvosunk konzultáció keretében ki is értékel.

Kíváncsi szűrőprogramunkra? Itt megnézheti a részleteket!

Elérhetőségeink

Közösségi média