Itt fáj, ott fáj: mik az ülőmunka legrosszabb következményei?

A rossz hír az, hogy az ülőmunka már iskolás korunkban elkezdődik – ha azt nézzük, hogy bizony, az iskolapadban is csak ülünk naphosszat, hosszú éveken keresztül. Aztán felnőtt korunkban ez a tendencia nem javul: naphosszat gubbasztunk az irodánkban, egy számítógép előtt. És ezzel bizony ártunk az egészségünknek. De hogyan?
  • A tartós ülőmunka egyenes út az elhízáshoz. Nem mozgunk eleget, többet eszünk a mozgásszegény életmód mellett, és ez bizony testsúlynövekedéshez vezet. Ráadásul az ülés összenyomja a belső szerveket, ezáltal az anyagcsere lassulásához vezet.
  • A helytelen ülés terheli a gerincoszlopot, a kóros izomtónus eloszlás fájdalmas tüneteket okozhat a háti szakaszon, a deréktájon egyaránt.
  • A rossz fejtartás a nyaki izmok túlterhelése gyakran vezet fejfájáshoz, szédüléshez nap végére, ami nemcsak kellemetlen, de a további munkavégzést is akadályozhatja.
  • Növekszik a szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint a vesebetegségek kockázata.
  • Végezetül pedig sajnálatos módon a daganatos betegségek szempontjából is erős kockázatot jelent az ülő életmód, különös tekintettel például a bélrákra.

Nem érdemes tehát ezt félvállról venni – de a jó hír az, hogy tehetünk magunkért, és nem is keveset. Sétáljunk sokat, de futhatunk, úszhatunk is. Válasszunk olyan széket, amelyikben helyes tartással ülhetünk! Végezzünk nyújtó gyakorlatokat, relaxáljunk! Tartsunk többször szünetet munka közben, álljunk fel, járkáljunk és mozgassuk át magunkat!

Ugye nem is olyan bonyolult? Ha fizioterápiát vagy gyógytornát választunk, akkor pedig még van egy jó tippünk!

Elérhetőségeink

Közösségi média