A gyógytornász válaszol: minden, amit az izomgörcsről tudnunk kell

Milyen típusú izomgörcsök vannak, miben különböznek ezek egymástól? Mi okozza ezeket, és mit tehetünk ilyenkor?

Szinte mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, amikor görcsbe rándul egy izmunk. A kellemetlen izomgörcs egy olyan akaratlan összehúzódás, melyet nem követ az izmok elernyedése. A testünkben ez a görcsös izomállapot bárhol előfordulhat, és eltarthat néhány másodpercig – vagy akár több ideig, fájdalmas perceket okozva…

Ezeket a görcsöket három csoportba sorolhatjuk.

  1. Merevgörcsök: az egész testre kiterjedő görcsöket jelenti, amikor a test összes izmokat stimuláló idegsejtje dolgozik.
  2. Disztónikus görcsök: például írásnál, hangszeres játéknál, sokat ismételt mozgásnál fordul elő, hogy olyan izmok, amelyek nem is vesznek részt a folyamatban görcsölnek be, vagy éppen ellentétes irányban húzódnak össze.
  3. Valódi izomgörcsök: ezek azok, melyek spontán, akaratunktól függetlenül alakulnak ki. Igen erős összehúzódások, amelyek komoly fájdalommal is járhatnak, a vázizmok görcsös állapotát jelentik.

Mi okozhat izomgörcsöket?

Nagyon sok oka lehet annak, hogy az izmok begörcsölnek. A sportolás vagy tartós fizikai megterhelés közismert ok, de ugyanígy lehet probléma abból, ha valaki dehidratált, ha vitaminhiánya van, ha túl alacsony a hőmérséklet, ha a végtagoknak rossz a statikai helyzete, sőt, bizonyos gyógyszerek is okozhatnak ilyen tüneteket.

Fontos, hogy egy jó szakember tud segíteni nekünk, így azt javasoljuk, hogy járjon utána annak, ha izmai gyakran görcsös állapotba kerülnek! Például nálunk, a Sanitasnál, kiváló szakember kollégáink várják Önt is. Foglaljon hozzánk időpontot!

Elérhetőségeink

Közösségi média