A fájdalomtól a gyógyulásig – négy fizioterápiás módszer a XXI. században

Cikksorozatunk első részében a fizioterápiát és lézerterápiát nézzük meg tüzetesebben, és kitérünk arra is, hogy mikor és hogyan alkalmazzuk őket.

A természet fizikai és kémia energiáit gyógyító céllal felhasználni: ez a fizioterápia. Ide tartoznak az elektromos kezelések, a masszázs, a gyógyfürdőkezelések, a gyógytorna, éppen úgy, mint a klímaterápiák (pl.barlang), az inhalációs kezelések és gyógyvizes ivókúrák is. A fizioterápia kívülről hat: a kezelések hatására a mozgásszervi panaszok enyhíthetők.

De milyen módszerek ajánlottak a XXI. században ezen a területen?

Ilyen például a game ready terápia. Ez az érdekes nevű terápia egy olyan kombinált kezelési eljárás, amely ötvözi a hideg kezelést egy úgynevezett kompressziós terápiával. Alkalmazási területe igen széles spektrumú: akut sportsérülések, műtét utáni rehabilitáció, edzések vagy versenyek utáni regeneráció, ödéma csökkentése és fájdalomcsillapítás is tartozik abba a körbe, amelyben sikerrel alkalmazható.

A másik módszer, amit ebben a cikkben tárgyalunk, az a lézerterápia, amikor a sérülések kezelésében lágy lézert alkalmaznak. Ez a folyamat kis energiájú, infravörös lézersugárral történik és számos pozitív hatása van a szervezetre, mert javítja a szövetek regenerációs képességét, az erek újra képződését, gyorsítja a sebgyógyulást, a vérkeringés optimalizálódik, javul a védekezőképesség.

Mindezek mellett képes arra, hogy csökkentse a gyulladást, a fájdalmat, valamint az izom és ín feszülését. Kiválóan alkalmazható eljárás mozgásszervi, de akár bőrgyógyászati, neurológiai, vagy akár fülészeti szakterületen is.

Cikkünk második részében két másik fizioterápiás módszerrel ismertetjük meg. Megismerkedne ezekkel az eljárásokkal – esetleg további kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Elérhetőségeink

Közösségi média