Nincs olyan, hogy „kicsit magas a cukrom”

By: | Tags: , | Comments: 0 | október 1st, 2018

A Szív Világnapja alkalmából Dr Gulyás Zsuzsanna belgyógyásszal beszélgettünk a Sanitas Diagnosztikai Központban.

 

Egy diagnosztikai központban vagyunk, a háttérben munkatársaival folyamatosan szűrővizsgálatokat végeznek az érkezőkön. Miért?

Dr. G. Zs.: – Az Európai Szívgyógyászok Szövetsége létrehozta a Szív Világszövetségét és 2000 óta szeptember utolsó vasárnapján világszerte A Szív Világnapját ünnepeljük.

Ehhez csatlakozott Magyarország is, kicsit személyesebben mi a Szívünk Napját ünnepeljük.
Szükség is van erre a figyelemre, mert Magyarországon a vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek. Megelőzi a daganatos és összes többi betegségeket és a baleseti halálozást is.

Ezért számunkra belgyógyászok és kardiológusok számára is misszió, hogy felhívjuk rá minden magyar ember figyelmét, hogy a szívünkkel is törődnünk kell.

A Szívünk Napján ezért végzünk ingyenesen szűrővizsgálatokat és ezért fontos, hogy a megelőzésről beszéljünk az egészséges embertársainkkal is.

Ez legtöbbször életmód kérdése. De ha már az életmódunk olyan, hogy dohányzunk, nem mozgunk eleget legalább adjunk esélyt arra, hogy tisztában legyünk vele, hogy milyen állapotban van a szervezetünk. Milyen a vércukorszintünk, a koleszterinünk, a testsúly zsírszázalék arányunk, hiszen elhízni is különböző módon és mértékben lehet.

Mindenkinek vannak rizikófaktorai, akad amiket nem tud a páciens befolyásolni. A genetikai örökségünket hozzuk magunkkal, de a környezeti hatásokat már tudjuk változtatni.
Az egészséges táplálkozás és a testmozgás fontosságának a felismerése mindenki számára adott.

 

De a magyarok óriási többsége nem akar tudomást venni már a szűrővizsgálatok fontosságáról se. „Amiről nem tudok az nincs” mentalitással találkozunk a legsűrűbben.

Dr. G. Zs.: – Ezért vezetik nálunk  a halálozást a szív- és érrendszeri betegségek. Amit nem ismerünk, attól valóban nem tartunk, és a kényelmes életen változtatni is erőfeszítést kíván.

Már előzetesen veszélyként érzékeli azt is a panaszmentes páciens, hogy, az orvos azt mondja neki, hogy pedig van itt egy betegség, ami kezelést kíván. De a betegséget nem az orvos okozza, sőt mi azon dolgozunk, hogy a páciens minél tovább, minél magasabb életminőséget élhessen meg.

 

Mit lehet azért tenni, hogy a szűrővizsgálatokat lehetőségként és ne veszélyként értelmezzék a magyar emberek?

Dr. G. Zs.: – Az egészségre nevelés fontossága egészen kisgyerekkortól lenne a legfontosabb teendőnk. És ez túlmutat az egészségügy keretein. A családoknak, az oktatásügynek, az iskoláknak, a médiának már szólnia kell erről. Úgy hallottam most van is egy kezdeményezés, hogy egészségtudatos nevelés már az általános iskola alsó tagozatában megjelenjen.
A helyes családi minta sajnos sokszor hiányzik, és az orvos felé is ritkán alapozzák meg otthon a bizalmat. Ha a gyermek már nem fél az orvostól, akkor együtt már tettünk egy lépést jó irányba.

Ahol a legnehezebb dolgunk van, az az aktív dolgozói réteg. A nyugdíjasok már sokkal inkább megméretik az értékeiket, nem félnek attól, hogy esetleg találunk egy kedvezőtlen koleszterin értéket.

Pedig az aktívan dolgozók, akik a családjukért is felelősséget éreznek, ők azok akiknek a legtöbbet tudunk segíteni egy időben megtalált probléma hatékony kezelésében. Csak abba kell belegondolni, micsoda terhet jelenthet egy család számára egy infarktus vagy egy agyvérzés.

Két „közellenséget” hadd említsek itt meg. A cukorbetegséget és a magas vérnyomást.

Ezekből a szív és érrendszeri betegségek kialakulása több hatásmechanizmuson is alapulhat.

A cukorbetegségnek lehetnek nagyér és kisér szövődményei. A nagyér szövődményekhez tartozik a koszorúér betegség, mert előrehozza az egyébként korral járó érelmeszesedést. A fő veszély az, hogy a cukorbetegek és a magas vérnyomásos betegek sokszor a „nem félek, mert nem fáj” elv miatt nem vizsgáltatják meg magukat.

Tényleg nem fáj, de közben a háttérben már komoly szövődmények alakulhatnak ki.
Hallom ezt vissza a praxisomban hogy: „mondta a háziorvosom, hogy van egy kis cukrom”. Ekkor kell megállni és nagyon figyelni! Nincs olyan, hogy „kis cukor”. Ha az éhgyomri vagy a terheléses érték megemelkedett, az a háttérben már megemeli a szövődmények kockázatát például az érelmeszesedését.

A koszorúér meszesedése pedig infarktushoz vezethet, ezért gyakoribb az infarktus a cukorbetegek körében sajnos kétszer de egyes esetekben akár ötszörösen is.

Különösen nagy gond az, hogy a cukorbetegség gyakran idegkárosodással társul. Ez olyan érzékelési zavarhoz vezethet, hogy nem jelentkezik mellkasi fájdalom. Ilyenkor úgynevezett néma infarktust kaphat a páciens. Nem is fáj a szíve sem, viszont a hirtelen halál esélye megnő.

A másik az agyi nagyerek károsodásának lehetősége. Iszkémiás stroke-nak nevezzük azt amikor a betegnek szélütés szerű agyi infarktus tünetei jelentkeznek. Karbantartott cukorszinttel részben ezt is megelőzhetjük.

Igazán rémisztő tendencia Magyarországon a végtagi kiserekhez kapcsolódik. Magyarországon minden egyes nap tíz cukorbeteg páciens lábát amputálják. Időben felismert, jól kezelt cukorbetegség esetén ez a szám bőven csökkenhetne, mint ahogyan a szemek ereinek a károsodása az úgynevezett retinopathia, vagy a vesék károsodása is.

A magas vérnyomás ugyanígy sokszor a „szőnyeg alá van söpörve”. Pedig nem véletlenül hívják „néma gyilkosnak”. Sokszor nem okoz panaszt, azonban ha nem kezelik, súlyos célszerv-károsodáshoz, szövődményekhez vezethet: szívnagyobbodáshoz, ritmuszavarokhoz, szívizomelhaláshoz, agyi ér katasztrófához, érelmeszesedéshez. Rendkívül fontos kideríteni a magas vérnyomás okát, és elkezdeni időben a kezelését.

 

Itt a kollegáival Synexus feliratú pólóban végzik a szűrővizsgálatokat.

Dr. G. Zs.: – Igen. A Synexus Magyarország Kft. egy nemzetközi cégcsoport része, több telephellyel rendelkezik, ezek egyike a gyulai. Gyulán klinikai vizsgálatokat végzünk, melyek mögött nagynevű világhírű gyógyszercégek állnak és az új gyógyszerek alkalmazásával tapasztalatszerzés történik betegeinken.
Jelenleg is több programunk fut Gyulán a Synexusnál, van köztük cukorbetegségre, magas vérzsírokra ható, bőrgyógyászati, rheumatológiai, nőgyógyászati kórképekben szenvedők részvételével zajló vizsgálatok.

Fontos tudni, hogy ingyenes vizsgálatokat végzünk, azokat is ingyen vizsgáljuk, akik nem kapcsolódnak a gyógyszervizsgálati programokhoz. Akik pedig bekerülnek ezekbe a programokba, azok számára rendszeres szakorvosi kontrollt biztosítunk akár 3-5 éven keresztül is, konzultációt a viziteken várakozás nélkül, nemzetközileg akkreditált laborban végzett véreredmények kiértékelését. Sőt ingyen juthat a programban résztvevő páciens új, már engedélyezett, gyógyszerhez is teljesen legálisan.