Bizonyítéka van? – Diagnosztikáról két percben

By: | Tags: | Comments: 0 | augusztus 30th, 2018

Egyre több a kuruzslás és megalapozatlan „gyógyászati eljárás” Magyarországon.
Ezeket itthon mindenki úgy reklámozza, ahogyan nem szégyelli. Aki lóherével „gyógyítaná” a szamárköhögést, annak sem tiltja meg senki.

A diagnosztikai eljárások ellenben szigorú tudományos követelményeknek kell, hogy megfeleljenek.

Ki segít a betegeknek eligazodni ebben a káoszban? A tudomány és most mi.

Vegyünk most egy urat példaképpen, legyen a neve Páciens Péter, 51 éves Békés megyei lakos. Péter kedd reggel úgy ébred fel, hogy a szokásosnál is sokkal fáradtabbnak érzi magát. Pedig már leszokott a cigiről, néha még az autóját is félreteszi és sétál inkább. Péter ül az ágya szélén és felvetődik benne, hogy orvoshoz kellene menni.

Ekkor Péter lelki szeme előtt megjelenik a háziorvosának rendelője, ahol ki kell várnia a sort, míg munkahelyén várja a munka. A háziorvosa várhatóan elküldi majd laborvizsgálatra, és további specialistákhoz, hiszen szeretné kideríteni, pontosan mi lehet Péter fáradtságának hátterében. Kinek van ehhez kedve és ideje?
Péter ekkor úgy dönt, inkább bemegy dolgozni. Főz majd egy jó kávét és az interneten körülnéz valami fáradtságelleni szer után.

Péter talál is egy „alternatív gyógyász” hirdetést, ahol az egyedülálló „burmai bronz pentagramma” eltitkolt erejével gyógyítják a fáradtságot a szomszéd utcában. Péter elmegy, kifizet 5000 forintot a bioenergizálásért és megveszi a macskakarom kivonatot is (amit ajánlanak neki) mert megszázszorozza a pentagramma hatását…

Egy héttel később Péter stroke-ot (szélütést) kap, mert érelzáródása van, amit egy ultrahangos vizsgálat még időben kimutatott volna.

 

Hibáztatathatjuk Pétert?

Ő egy olyan megoldást keresett, ami közel van, és nem viszi el, túl sok idejét. Látszatra talált is. A burmai bronz pentagramma „gyógyász” pedig nyugodtan mondhatja, hogy az ő vizsgálatához Péter hozzájárult és ő tájékoztatta, hogy ez nem helyettesíti a teljeskörű orvosi kivizsgálást.

Az orvosok sem mindenhatók. De egy dolgot tartsunk szem előtt!

Míg a hagyományos orvoslás esetében megkövetelt törvényes és társadalmi követelmény, hogy bizonyítsák működésük hatékonyságát és biztonságosságát, addig a „burmai varázs pentagramma” eljárások ez alól mentesülnek.

Magyarán bárki „gyógyíthat” (vagy inkább kísérletezhet vele) anélkül, hogy bizonyított eredményeket kellett volna felmutatnia az eljárásáról.

Az orvostudomány mai ismeretei mellett bizonyítékok nélküli gyógyászatot végezni súlyos kockázatot jelenthet a betegek számára.

„Persze, persze… megint az orvosok féltik a praxisukat a természetgyógyászoktól…”

 

Minden gyógyászat forrása a természetből fakad. Sőt sok orvos használ természetgyógyászati módszereket kiegészítő terápiás jelleggel.

Azonban egyre inkább a közbeszéd részévé vált, hogy „alternatív gyógyászatról” beszélnek, sokszor teljesen tévesen.

Ameddig „alternatív betegségeket” nem fedeznek fel az „alternatív gyógyászok”, addig fontos, hogy:

Diagnózist csak és kizárólag orvosi végzettségű szakember állíthat fel.

Erről az 1997. évi CLIV. (egészségügyi) törvény egyértelműen rendelkezik, de nyilván nem ezért kellene orvoshoz fordulnia Péternek.

Ha Péter ráveszi magát és elmegy az ultrahangos vizsgálatra, akkor nagy valószínűséggel megtalálják a probléma forrását.

 

Miért?

  • Mert az pl. orvosi ultrahangos vizsgálati eljárás világszerte már milliók életét mentette meg.
  • A kifejlesztésekor és tesztelésekor szisztematikusan kiküszöböltek már minden olyan tényezőt, ami lehetővé tenné, hogy hibás adatokat szolgáltasson.
  • A működésének minden pillanatát dokumentálni lehet, visszakereshető, akár újra ellenőrizhető.

 

Ezzel szemben mit tud felmutatni a „burmai bronz pentagramma”?

Az interneten bármit, hiszen oda bárki írhat csodálatos gyógyulási történeteket.

  • De fel tud mutatni kontrollcsoportos vizsgálatokat?
  • Éveken át tartó vizsgálatok eredményeit?
  • A világ minden tájáról tudományosan dokumentált gyógyításokat?

Végeredményben mindegy is, hiszen nem tárja fel a betegség eredetét, így Péter legjobb esetben egy tüneti kezelés esélyét kapja meg.

 

Még egyszer, mert ez fontos:

Nincsen semmi baj azzal, ha a páciens hisz egy gyógymódban és ki akarja próbálni.

  • „Méregteleníteni” szeretne? Az ön döntése mennyi átnevezett hashajtót vesz be. (azért a folyadékháztartására figyeljen!)
  • Ezoterikus, spirituális tanácsokat követne? Tegye azt, a hite hegyeket mozgathat meg.
  • Homeopátiás szereket kíván használni? Akár placebóként is lehetnek hatásosak.

Egy dolgot ne tegyen!

Ne tagadja meg magától az esélyt, hogy megalapozott orvosi diagnózis után dönthessen ezekről!

Ha úgy érzi, ideje, energiája véges: a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban egyeztetett időpontban, sorban állás nélkül megvizsgáltathatja magát. Szakorvosok osztatlan figyelme és a legmodernebb diagnosztikai eszközök várják Gyulán.

Csak egy telefonhívás az időpont egyeztetés. Hívja a 06 30 421 9801-es telefonszámot, mondja el panaszát és munkatársaink minden kérdésére válaszolni fognak.