Fél az MR vizsgálattól?

By: | Tags: , , | Comments: 0 | július 26th, 2018

Nincsen ezzel egyedül. Megmutatjuk, hogyan csökkentheti félelmét.

Habár az MR (mágneses rezonancia) vizsgálatok teljesen fájdalommentesek és a legjobb esélyt kínálják arra, hogy bármilyen szöveti vagy akár idegi elváltozást is időben felismerjenek az orvosok – mégis akadnak páciensek, akiket félelemmel tölt el.

Maga a vizsgálat nagyon egyszerű: mozdulatlanul kell feküdni, miközben az MR gép elvégzi a vizsgálatot.
A nehézség annyi, hogy a gép egy „csövet” jelent, és ez egyes páciensekben a bezártság érzetét kelti. Azt gyorsan tisztázzuk – ez a „cső” nem jelent sötétet, sem más barátságtalan környezetet. A Sanitasban nagy gondot fordítottunk arra, hogy barátságos hangulatot varázsoljunk a rendelőkbe. Mi ezt tudtuk tenni.

Nézzük Ön mit tehet, hogy félelem nélkül nézhessen szembe az MR vizsgálattal!

 • 1. Egy rokon vagy barát jelenléte segít.

Az MR vizsgálat közben valóban egyedül érezheti magát az ember. Egyeseket ez megnyugtat, ellazít. Másokat viszont pont ellenkezőleg – feszít és nyugtalanná tesz. Fontos tudnia: Az MR vizsgálat közben Ön egy pillanatig sincs egyedül. Az ablak túloldalán, a vizsgálatot vezető személyzet folyamatosan követi a gép munkáját és az ön közérzetét.
Ha Ön fél az egyedülléttől vagy csak megerősíti önt egy rokon (vagy barát) jelenléte, ne habozzon elhívni őt! A vizsgálatok pontosan kezdődnek, nem fogja az egész napját elrabolni. A vizsgálaton akár a vizsgálóhelységben is bent tartózkodhat a hozzátartozója, de erre általában nincsen szükség. A tudat, hogy nincsen egyedül a legtöbbeknek már segít legyűrni a félelmet.

 1. Tudjon róla, hogy bármikor befejezheti a vizsgálatot.

A vizsgálat alatt az Ön keze ügyében ott talál egy pánikgombot. Ha úgy érzi, hogy a vizsgálatot muszáj megszakítani valamilyen okból, akkor azonnal megteheti. Az operátor azonnal ott lesz Ön mellett, hogy együtt kiderítsék, be lehet-e fejezni a vizsgálatot.

 1. Kérjen zenét a fejhallgatóba! 

  Az MR vizsgálat zörejekkel, zajokkal jár. Ezeket a hangokat mágnestekercsek bocsátják ki, miközben a vizsgálathoz szükséges mágneses rezonanciákat keltik az MR gép belsejében. Teljesen normálisak tehát a vizsgálatot kísérő kerregő, pattogó hangok. Viszont ettől még nem kellemes őket hallgatni.

Minden MR vizsgálat kelléke a fülvédő fejhallgató, amit Ön a fülére illeszt a vizsgálat előtt. Ha szeretné, akkor csend is lehet ebben a fejhallgatóban, de ha szívesebben hallgat zenét, akkor azt fogja hallani. Ha ön nagyon nagy csendet szeretne, akár saját füldugót is hozhat magával, (de fejhallgatót nem, mert abban fém van)

 1. Beszéljen még a vizsgálat előtt az operátorral a félelmeiről!

  Mondja el, mi aggasztja, mitől tart! Ne tartsa magában, és semmi esetre se szégyellje!
  Nagyon sok páciensnek teljesen új helyzet az, hogy egy „csőben” mozdulatlanul feküdve töltsön 20 percet-fél órát. A Sanitasban mi ezt megértjük és tiszteletben tartjuk. Mondja el, mutassa meg félelme tárgyát, és reméljük meg tudjuk adni rá a megnyugtató választ.

 2. Akár egy könnyű nyugtatót is bevehet.

Csakis natív – tehát kontrasztanyag mentes – MR vizsgálathoz kapcsolódóan ajánlhatjuk ezt a megoldást. Ha ezzel sikerül kicsit ellazulni, akkor nyugodtan használható valamilyen természetes alapú nyugtatószer. Ezzel kapcsolatban esetleg kérdezze meg előzetesen orvosát-gyógyszerészét.

Megéri a kényelmetlenség?

Az MR vizsgálatok még nem hasonlíthatóak egy kellemes napsütötte vízparton vagy teraszon töltött pihentető heverészéshez. Mi is megszavaznánk az orvosi Nobel-díjat annak, aki a csendes és pillanat alatt elkészülő MR felvételt feltalálja.
A Sanitasban a világon elérhető legmodernebb MR készüléket használjuk, ám ennél is fel kell készülni arra, hogy a felvétel elkészítése a vizsgálandó test szakasztól függően 20-30 perc. Egész test vagy komplett gerinc vizsgálat esetén ennél is hosszabb idő.

Minden vizsgálat előtt tájékoztatjuk Önt a vizsgálat várható hosszáról és mindarról, hogy miként tud rá felkészülni.

Azonban sose tévesszük azt szem elől, hogy egy részletes MR vizsgálati eredménynél SEMMI nem tudja jobban megmutatni, hogy milyen út vezet Önnek újra az egészség felé. Ezért érdemes vállalni ennek a modern és tökéletesen biztonságos vizsgálati módszernek a kényelmetlenségeit, mert a cél érdekében elviselhetőek.

MR vizsgálatra várakozás nélkül jelentkezhet itt, vagy a +36-30/421-98-01 -es telefonszámon.